Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
25.3.2024, Milan Šurkala, aktualita
Microsoft se podobně jako Nvidia hodně vrhnul na umělou inteligenci. Ta se nyní stává součástí jeho nových HW produktů řady Surface. Přináší totiž nové procesory Intelu s akcelerátorem pro výpočet algoritmů AI.
Uni (211) | 25.3.202412:02
Nechápu. Hlásí AI PC a přitom tam dají slabší Intel verzi proti AMD 🤷‍♂️🤦🏼‍♂️
Odpovědět1  0
Don Q (342) | 25.3.20249:51
Copilot ani jiné podobné ­"vymoženosti­" fakt nepotřebuji. To tupé cpaní AI do všeho je neuvěřitelná pitomost.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4972) | 25.3.202410:33
Že to nevyužijete Vy, neznamená, že to nevyužije někdo jiný a že je to pitomost. Tyhle ­"vymoženosti­" jsou pro mnoho lidí skvělá věc a šetří to obrovská kvanta času.
Odpovědět4  0
sroobik (627) | 25.3.202411:28
"setri to kvanta casu­" ­- prosim seriu aspon 5 clankov s testami, kde bude nazorne ukazany casovy rozdiel s­/bez AI v 5 roznych pouzitiach. Ked to teda setri kvanta casu, nebute to problem, lebo tych 5 clankov rovno spracuje ta AI.. Rad si ich precitam.
Odpovědět0  2
Milan Šurkala (4972) | 25.3.202412:44
Tak třeba jen namátkou, jak to využívám já.

1, Potřebuju kvíz pro děti v matice. Tak do toho dám, ať vytvoří kvíz s 50 různorodými otázkami na dané téma s otázkami ABCD i True­/False. Z toho mám dobrou představu o tom, jaké typy otázek tam dávat a místo zhruba 1­-1,5 hodiny vymýšlení, aby to nebyly jen dvě různé otázky s 10krát jinými čísly, mám za 15­-20 minut hotový kvíz, kde je skoro každá otázka unikátní. Stejně tak můžu vygenerovat návrhy na pravděpodobný závěrečný test ­(něco jako maturitu­) na téma, které se u zkoušek každoročně mění. Nebo děcka mají problém s nějaký konceptem programování. Už jsem vyzkoušel tradiční algoritmy a další mě už nenapadá. Místo googlování na internetu, na jakých algoritmech by se to dalo ještě vyzkoušet, což může zabrat třeba 20­-30 minut, neboť drtivá většina budou ty základy, které jsme zkoušeli a které už nechci, můžu mít za 2 minuty námět na další cvičení, které mě nenapadlo. A to zdaleka není vše, kde se to dá využít ve výuce.

2, Potřebuju se třeba naučit nějaký nový koncept v Pythonu. Tak napíšu, že potřebuju tohle a tamto v Pythonu, ať mi to vysvětlí na příkladech, to bez googlování a procházení a hledání, kde se právě tohle konkrétně probírá, vyplivne krásné vysvětlení s ukázkovými příklady, mám lekci přímo na míru. Něco, co možná najdu za 2­-5 minut, mám za 30 sekund před sebou a můžu se hned učit a snažit se pochopit, jak to funguje, protože je to tam krásně názorně vysvětleno.

3, Vyhledávání ­(tady je dobré třeba Perplexity AI, neboť ChatGPT není vyhledávač­). Pro dané téma, ke kterému potřebuju nějaké krátké shrnutí, mi to vygeneruje onen text s relevantními odkazy, kde si to můžu ověřit a dále nastudovat. Perfektně to napovídá i další články na dané téma, které by člověka mohly zajímat.

4, Potřebuju přeformulovat krkolomnou větu, najít vhodná synonyma,... Nechám vygenerovat stejnou větu 10krát jinak, a hned mám několik nápadů, z nichž můžu čerpat pro finální verzi. Místo minut desítky sekund.

5, Učím se španělsky. Např. Copilot na mobilu v tomto výborně pracuje, neboť si s ním můžete doslova pokecat. Mikrofonem něco řeknete španělsky, on audiem španělsky odpoví. Nahradí Vám španělského mluvčího, na kterém byste mohl trénovat. Tady to šetří i peníze ­(Duolingo Max to třeba umí, ale stojí 30 USD­/měsíc a není to u nás dostupné­).

6, Potřebuju třeba udělat něco nového v Excelu, co ještě neumím, ale nevím, jak se ta funkce nazývá, tedy ani nevím, co vlastně pořádně hledat. Popíšu problém, co je potřeba vyřešit, to vyplivne nejen název funkce, ale i příklady, jak se to používá. Místo desítek minut hledání a čtení na internetu, kdy se člověk nemusí dopátrat ani tomu, jakou funkci vlastně chce najít ­(protože při čtení zjistí, že to nemůže použít přesně k tomu, co potřebuje­), má za minutu návod se vším všudy ­(a už také ví, co pak googlovat, pokud to nestačí­).

"tych 5 clankov rovno spracuje ta AI­"

Na to generativní AI není až tak moc vhodná. Ta je dobrá na překonávání těch tvůrčích bloků a dílčích překážek, základního vysvětlení, ne na vytváření komplexních celků ­(dost často se v takových případech opakuje, je příliš obecná nebo fakticky nepřesná, zejména jde­-li o čísla­). Celý článek napsaný AI byste nechtěl číst.
Odpovědět4  0
fybyfyby (47) | 28.3.202417:13
Dále super vyuziti: zajímají mě různá témata, ke kterým je hromada diskuzi na youtube. Nemám ale cas na všechny koukat. Tak si nechám většinu shrnout do bodů. Lepší je si to sice poslechnout celé, ale zase lepší je si projít shrnutí názorů, než se na to vykašlat úplně. Toto konkrétně šetří moře času.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.